Despre chakre...

Posted by raluca marți, 24 martie 2009 15:37 0 comentarii


Chakra reprezinta o zona din corp unde energia circula intr-un vortex. Chakra este descrisa adesea ca petalele unei flori de lotus. Cand chakra este deschisa energia circula libera, cand este inchisa emotiile, energia sta inchisa, sub presiune.
Cele 7 chakra majore ale corpului uman coboara de la varful capului, frunte, gat spre piept, abdomen pana la baza coloanei vertebrale.
Acestea sunt lucrurile esentiale pe care trebuie sa le stii si pe care ti le reaminteste si cartea lui Jennie Harding, " Les chakras ". Cartea e una destul de didactica, unde afli tot ce trebuie sa stii daca vrei sa-ti echilibrezi energiile chakrelor tale. Scriitorul explica foarte bine prin ce exercitii de vizualizare sau exercitii fizice iti poti explora propria energie.
Interesant e ca autorul sustine ca actiunile intreprinse asupra chakrei ajuta la mentinerea echilibrului hormonal al corpului, fiecare chakra fiind legata de o glanda endocrina. De exemplu, chakra inimii, se raporteaza la timus, iar cea a gatului la glanda tiroida. Dar energia ce circula prin toate cele 7 puncte tridimensionale vine din univers, din lumea nevazuta.
Intregul sistem pare sa se raporteze la versurile Upanishadei Katha ( reproduse si in paginile carti, printre alte vorbe de spirit si imagini expresive cu modele de vizualizari pentru eliberarea diferitelor energii ) :

Dincolo de simturi sunt obiectele,
dincolo de obiecte e gandirea,
dincolo de gandire e constiinta.
dincolo de constiinta, sufletul.
Dincolo de suflet e non-manifestatul.
Si dincolo de el e Spiritul.
Dincolo de Spirit nu mai e nimic,
e termenul absolut, Calea suprema.

Case de nebuni ( Asiles de fous )

Posted by raluca duminică, 15 martie 2009 13:11 0 comentarii
o carte fabuloasa si nebuloasa, sub pana lui Regis Jauffret, tradus la noi de editura RAO.
Case de nebuni e povestea unui cuplu care se face tandari sub privirile noastre, declansand isteria si nebunia amantei parasite, a amantului alcoolic, cu tendinte homosexuale, a mamei obsedate de problema maternitatii, a tatalui idiot.
Romanul ne introduce in casele lui de nebuni cu confesiunea isterica a unei femei, obsedata de ideea povestilor neduse pana la capat, reprosandu-le barbatilor iubiri esuate fara sa fi inceput vreodata.
Apoi Gisele ne povesteste despre ziua in care a inceput destramarea echilibrului ei, ziua in care afla ca Damien o paraseste.
Asa il cunoastem pe tatal lui Damien, care vine constiincios sa o anunte ca fiul lui a decis sa se emancipeze si sa se desparta de ea, si care incet incet ni se destainuie si ni se dezvaluie ca un batran usor dement.
Prin tatal lui Damien, ajungem sa o cunoastem si pe mama acestuia, obsedata de rolul maternitatii si al femei in evolutia universului, il cunoastem mai bine si pe Damien, care sub masca de om cult, serios, ascunde un pervers sexual si un alcoolic.
Autorul pretinde ca toate familiile sunt niste case de nebuni, si adevarul e ca, in aceste personaje imaginare regasim cate ceva din depresiile noastre cotidiene, stresul nostru nocturn, fricile noastre din zori, cearceafurile goale de langa noi, dupa ce ne obisnuisem sa capete forma unui trup anume si chipul buhait din oglinda, dupa o noapte decadenta de betie prin club.
Lectura obligatorie pentru cei ce trec prin angoase existentiale ! :p


"Cand venea la noi sa cineze, inca de la aperitiv ne dezbraca de toate hainele dintr-o simpla privire. Treceam la masa in costum sumar si putin ii pasa de consimtamantul nostru de a o lasa sa ne vada organele, consimtamant pe care oricum nu i l-am dat. la aperitive ne lua la puricat constiinta, se imbiba de umoarea noastra pentru a o analiza in mod sumar si prelevand esantioane pentru a le face biopsia dupa ce s-a odihnit."

"are nevoie de o adevarata sotie, va petrece langa ea o jumatate de secol, chiar mai mult daca are stramosi buni, daca-si va pastra greutatea de fata tanara de-a lungul anilor, daca se fereste de alcool, de nicotina, de nopti albe, tot atat ca de melancolie si de chestiuni metafizice, la care nimeni nu a raspuns vreodata."

"Cuplul este un atelaj necesar omului, un jug minunat", " o asociatie de raufacatori, fiindca nimic din ceea ce ii aduce profit nu este rau in ochii sai."

Cuplul este " un cuirasat, iar daca se reproduce devine un portavion de unde ii decoleaza in fiecare zi copii ca sa mearga la scoala, la stadion, la biblioteca."

"Frigiderul se plimba preocupat, planseul bucatariei se zvarcolea"

la fel ca mine, ca voi, Gisele este incapabila de iubire. Nu-i cerem imposibilul, nu-i cer robinetului nou sa-mi multumeasca ca l-am pus in teava."

"Cred ca familia aceasta ati gasit-o stranie, dar, mai mult decat povestile de dragoste, toate familiile sunt niste case de nebuni".