Pianul

Posted by raluca sâmbătă, 25 iulie 2009 12:37
Se inserase de vreo jumatate de ora, iar lumina stearsa cadea piezis peste perdele. Statea trantinta in fotoliu, cu picioarele intinse, incercand sa se dezamorteasca. Se simtea cumplit de obosita, iar Eleonora turuia incontinuu. Se chinuia sa o asculte, dar de cele mai multe ori, i se rupea filmu si nu facea decat sa dea din cap si sa zambeasca la rastimpuri. Nu era bine sa o contrazici pe Eleonora. Acum de exemplu se lansase in povestirea cu lux de amanunte a ultimei ei idile si se plangea de comportamentul inuman al barbatilor. Asa era Eleonora. Vesnic cu povestile ei de dragoste, toate pline de speranta si toate esuate. Se faceau aproape 3 ani de zile de cand Eleonora si-a dat seama ca doar o casnicie ar face-o sa se simta implinita. De atunci, isi urmarea telul plina de entuziasm. Poate prea mult. Se indragostea la fiecare a treia intalnire la cinema, la fiecare a treia cafea si suc pe bulevardul Elisabeta. De fiecare data spera ca e el. Se si vedea ducandu-se impreuna in concediu la Tusnad, 3-4 zile pe an, impreuna cu copii si apoi inca 3-4 zile la socrii la tara. Socrii ar avea o veranda, vopsita in verde, ce ar da spre gradina cu flori, iar ea ar sta dimineata pe veranda si i-ar privi pe cei mici jucandu-se-n iarba. Atunci ar aparea el, in pantaloni scurti si tricou cu imprimeu hawaian si ar avea grija ca ei sa nu pateasca nimic. De aici, de pe veranda, s-ar vedea fericirea. Asa era Eleonora.. Nu cerea mult, si totusi nici nu gasea. In schimb, ea, Maria nu era deloc asa. Ea nu se indragostea niciodata, avea alte lucruri la care sa se gandeasca. Mult mai importante. Visa sa devina o pianista celebra.
Chiar si acum, cand se chinuia sa o asculte pe Eleonora, cu cescuta mica, cu floricele portocalii, din care-si sorbea incet cafeaua, gandurile o furau tot spre pian. Ce grele erau repetitiile..cat de mult o dureau degetele, seara uneori, cand se intorcea acasa dupa 9 de la repetitii. Nu avea timp pentru nimic altceva. Statea aproape 10 ore pe zi cu partirurile in fata, alunecandu-si degetele pe clapele albe. Nu avea timp pentru intalniri cu baieti fazi, nici pentru aventuri. Se nascuse cu un destin diferit.
-Tu crezi ca ar trebui sa ma fac ca nu observ ca nu-mi mai acorda atata atentie ? Crezi ca e normal ? o intreba Eleonora, intrerupandu-i sirul gandurilor Mariei.
-Ah, nu. Nu stiu. Probabil ca tu ai dreptate. Tu stii mai bine, balbai repede Maria, iar Eleonora incurajata in ideile ei in privinta barbatilor, continua sa le expuna in continuare, sa le faca sa rezoneze prin camera, lovindu-se de pereti, de fotolii, de perdele, de pielea Mariei, dar in mod sigur neajungand pana la ea.
Si lectiile de pian cat de scumpe erau..Era nevoita sa traduca noaptea ore in sir pentru a-i putea plati profesorului. Dar orice sacrificiu merita efortul. Pianul, atat de drag ei, era centrul existentei sale. Se intreba cum ar fi aratat viata ei fara pian. Ce lucruri i-ar mai fi dat vietii ei un rost..si nu gasea niciodata un raspuns. Ce noroc pe ea, cand a primit pianul cadou de la o matusa bogata, care se mutase in Portugalia. Pana atunci, se uitase cu jind la el, de fiecare data cand se ducea duminica in vizita cu mama, iar matusa le servea cu suc de portocale, serbet de zmeura si cozonac. In timp ce ele vorbeau si isi sorbeau tacticos cafeaua din cesti, Maria se ducea si mangaia pe rand picioarele pianului. Cand mama o chema la ea in brate, ochii ii ramaneau atintiti tot asupra lui. O fascina. Stia ca pianul acela e magic si ca daca stii cum sa-l atingi incepe sa cante. In ziua in care unchiul ii canta prima oara la pian, special pentru ea, “ dedicatie pentru pitica mea nepotica”, cum spunea el, Maria s-a hotarat sa se faca pianista. Degetele lui lungi, batrane, cu unghiile taiate din carne, alergand peste clape, si melodia aia vesela, valsul acela frumos care rasuna in camera, ochii stralucitori ai unchiului cand pornea cu avant spre o alta cascada de note, zambetul lui sincer,.. toate astea Maria nu le putea uita. Ii ramasese intiparita in minte si in suflet imaginea unchiului ei cantand la pian.
Eleonora continua sa-i povesteasca inflacarata de Stefan, nelasand gandurile Mariei sa curga limpezi.
-Sa iasa el in oras cu baietii fara sa-mi zica nimic..Si uite ca tot am aflat, spunea ea revoltata.
Primul ei concert. Cate emotii i se incolaceau in piept si o sufocau. Ea urma sa cante un sfert de ora, dar era un sfert de ora cat un secol de important. Si Stefan care nu ma mai suna la fel de des. A trebuit sa-l sun eu sa-l intreb ce planuri are de weekend. Pacat de vremea asta frumoasa sa fie irosita, si sa nu ne vedem. Si ce dimineata frumoasa era si in ziua primului ei concert. Rotund, de aur, copt. Zi calda si frumoasa de mai. Si rochia ei verde care sclipea pe scena.. Stefan a dat peste cap un absint, a mai baut si vreo doua pahare de vin, si dupa aceea, nu mai era chip sa te intelegi cu el. Isi aprinsese chiar o tigara, doar ca sa ma enerveze, stiind ca nu suport deloc fumul.
Si apoi momentul.. momentul in care a tras aer in piept, si-a simtit stomacul rece ca gheata si si-a intins mainile peste claviatura. La inceput era mai greu, apoi se lasa prada delirului muzicii. Nimic nu o oprea din executia ei concentrata, corecta.. Si prietenii lui betivi care ii tin isonul si-l aplauda cand da pe gat 3 shoturi de tequila consecutiv. M-am saturat de badaranii aia care-l inconjoara. Si aplauzele furtunoase cand a terminat de cantat. S-a ridicat usor de pe scaun, a inaintat pe scena spre public si s-a aplecat putin, gratios, tinandu-si rochia cu o mana. Ma asculti draga ? zise Eleonora pe un ton putin artagos. Sau iar visezi ?
-Te ascultam, te ascultam.. Iarta-ma, ma si gandeam dar.. poti fi sigura ca am auzit tot ce mi-ai zis, ii spuse Maria zambind impaciuitor. Oricum.. vezi tu ce faci. Apoi continua cu un aer fastacit : Multumesc pentru cafea dar acum cred ca ar cam trebui sa plec. Nu am mai ajuns acasa de dimineata, si m-am trezit un pic cam tarziu azi.. Mi-e teama sa nu se intample ceva.
- Tot cu pianul ala o tii ? o intrerupse Eleonora enervata. Stii prea bine ca nu are nici un rost. Nu te mai irosi. E prea tarziu acum sa mai inveti sa canti la pian. Ar fi trebuit sa te apuci de mica. Sa iei lectii, sa exersezi mult. Dar tu l-ai primit deja stricat. Mai bine l-ai vinde pe undeva..
-Sa-l vand ? Nu, n-as putea. Si chiar trebuie sa plec .. Imi pare rau, trebuie sa plec, mormai Maria cu un nod in gat. Mai vorbim noi, adauga ea si se ridica in picioare, pregatindu-se sa plece.
Eleonora o conduse si ii mai spuse de doua ori in prag sa renunte odata la pianul ei vechi si stricat. Se gandi la biata Maria a carei existenta era controlata de tiranicul pian ce trona nefolosit in mijlocul sufrageriei. La toate fanteziile Mariei, care uneori pareau reale cand le povestea, atat de mult se gandise la ele, incat isi imaginase scenele pana in cele mai mici detalii. Ii parea un pic rau pentru ea. Ar fi vrut sa o vada fericita, cu un zambet prezent pe buze, nu cu ochii aia vesnic visatori, aproape bolnavi. Sa o vada iesind la teatru cu cate un tanar si plimbandu-se pe bulevarde, pe sub castani. Apoi vazu atarnand in cuier puloverul gri al lui Stefan, isi aduse aminte de el, se gandi ca nu o mai sunase nici macar sa-si recupereze lucrurile uitate pe la ea si izbucni in plans.
La 3 statii distanta si 300 de metri spre stanga, Maria zambea multumita iar ochii ii luceau in intuneric, invaluind cu drag umbra pianului din sufragerie.

0 Response to "Pianul"

Trimiteți un comentariu