pavilionul cancerosilor

Posted by raluca marți, 21 aprilie 2009 00:19
Un spital in care esti inchis si care iti rapeste viata ta obisnuita si de unde nu te mai intorci la fel. Cancerul, in diferitele lui forme, care trece dincolo de boala si isi extinde semnificatia in regimul totalitarist de dupa razboi. Sau Pavilionul cancerosilor..
Pavilionul Cancerosilor este o carte despre rezerva unui spital unde agonizeaza mai multe personaje. Pus fata in fata cu moartea, trebuind sa renunte la un picior, la o mana, la o viata sexuala, la normalitate doar pentru a supravietui in mod odios, omul isi pierde sensul vietii. Oleg Kostoglotov incearca sa gaseasca raspunsul la ce-l tine pe om in viata, in ciuda tuturor tristetilor si neno0rocirilor. Concluzia la care ajunge este ca 0mul este facut si poate sa suporte multe, mult mai mult decat isi inchipuie el, cum ar spune Faulkner.
Asistam in aceasta carte la dezumanizare, la alinarea indivizilor atinsi de cancer, internati in acest spital. Rusanov simte cum din omul de neinlocuit de la servici, din tatal si sotul de acasa, i se ia totul si este redus la 70 de kilograme de carne. Dar asistam si la licarele de umanitate ce izbucnesc pe ici pe colo. Oleg viseaza la o tovarasa de viata, alaturi de care sa planteze cartofi in gradina de acasa, gandindu-se ca daca toata viata i-a fost rau si foarte rau, de acum nu mai poate urma decat bine. El traieste fiorii iubirii, efemeri si inselatori, alaturi de Vega, o femeie care se usuca treptat in lipsa mangaierilor si imbratisarilor, care devine un calut de povara, si a carei viata nu ar insemna nimic fara munca. Aceasta isi incalzeste sufletul la dulcile scantei ce se aprind intre ea si pacientul ei, Oleg. regasim in pavilionul cancerosilor o viata in viata : in aceasta lume izolata, in care turnatorul e egal cu deportatul, exista si dragoste si invidie, si durere, si nostalgie, speranta dar mai ales resemnare, iar fiecare le suporta diferit, ceea ce-i diferentiaza pe protagonisti.
intr-un fel sau altul, cartea imi aduce aminte de Zbor deasupra unui Cuib de cuci, de Ken Kessey, numai ca aici e mai multa speranta, exista scapare.
Manuscrisul Pavilionul Cancerosilor, a ajuns clandestin in Occident si a fost publicat fara acordul autorului, Alexandr Soljenitin, dizident rus, care a stat vreme de 8 ani in lagarul stalinist, din cauza unor ironii adresate sistemului, si a primit premiul Nobel pentru Literatura in 1970, la un an dupa expulzarea autorului din Uniunea scriitorilor.

0 Response to "pavilionul cancerosilor"

Trimiteți un comentariu