Lolita

Posted by raluca sâmbătă, 14 februarie 2009 14:37
Lolita lui Vladimir Nabokov - una din cele mai controversate carti ale secolului XX. Atat de controversata incat ' lolita' a ajuns sa desemneze in cultura populara o fata precoce sexual.
Lolita, pe numele ei adevarat Dolores Haze, este nimfeta de 12 ani, care ii cade cu tronc protagonistului si naratorului Humbert Humbert, un barbat care traieste o obsesie sexuala legata de fetite. Humbert o doreste pe Lolita din prima secunda in care o vede si pentru a fi cat mai aproape de ea si a profita de cat mai multe mangaieri ajunge chiar sa se casatoreasca cu mama acesteia. Obsesia lui e intr-adevar a unui om bolnav : planuieste sa o adoarma si pe mama si pe fiica cu ajutorul unor somnifere puternice pentru a profita din plin de gratiile fetitei, dupa moartea mamei goneste impreuna cu amanta sa copil prin toata America, facandu-i toate poftele, momind-o cu cadouri si bani.
Dar Lolita nu este intruchiparea vreunui inger neprihanit, ba dimpotriva. Ea e constienta de sexualitatea ei si se bucura de ea, iar spre finalul cartii ni se dezvaluie si mai mult perversitatea ei. Si totusi.. Lolita e doar o copila corupta sexual de o cunostinta de a mamei ei si in final o victima a perversitatii celor mari. O copilarie ratata care ii distruge ceva in echilibrul psihologic si o face sa devina fetita-femeie si amanta-prostituata. Nici Humbert nu e asa negru precum pare.. Intr-adevar e bolnav, profita de ea pentru satisfacerea fanteziilor sale dar o iubeste la fel de mult. Pe langa dragostea-obsesie care-l roade pe tot parcursul aventurii sale cu Lolita, tine la ea.
Asa ca se spune ca romanul socheaza.. Si e destul de socant sa vezi o fetita care e orice mai putin fetita, cum un barbat precum Humbert o exploateaza in numele maniei lui sexuale. Dar cel mai mult socheaza existenta unor oameni fara scrupule, precum Clare Quilty, care pedofilia fara nici o mustrare de caracter, un batran libidinos obsedat de pornografie. Si Humbert e la fel de maniac, dar narand intreaga istorie, ofera explicatii, isi deschide sufletul mai mult si ajunge sa-ti para rau de el, chinuit ani la rand de imaginea Lolitei. Si iti pare rau si de Lolita, sedusa la varsta ursuletilor de plus. Biata Lolita..
Daca nu aveti din start o repulsie fata de subiect, cartea e faina, o citesti plin de curiozitate. Singurele pasaje mai plictisitoare sunt pe la inceputul partii a doua cand Nabokov se pierde in descrierea Americii.
Poate considerati ca nu ar trebui sa va manjiti memoria cu o carte cu un astfel de subiect si ca nu-si au rostul carti de genu asta. Cunoscutul Mario Vargas Llosa ar riposta spunand ca literatura elibereaza, ca sunt instincte pe care le poti ucide prin literatura. Scriind despre viol, citind despre viol, il vei trai in interiorul povestii facand un pact fictional cu cartea si in viata reala vei ramane un tip fara deviatii.. O stii Llosa ceva, sau s-o 'explica' pentru Elogiu mamei vitrege "... ;)

0 Response to "Lolita"

Trimiteți un comentariu